Blue Ridge Boeing Castle Taken to New Heights

Cindy Apple Photography

Cindy Apple Photography

Location: Blue Ridge
Type: House
Year Built: 1931
Remodel Recap: Kitchen, bathrooms, stairway, mudroom
Considerations: Preserving historic charm, modernizing and opening up the space

Land originally purchased for timber by William E. Boeing, founder of The Boeing Company, was built into a neighborhood for company executives in the early 1930s. A series of five brick homes were constructed and appropriately dubbed “the castles” by local residents. With spectacular views of the Puget Sound and Olympic mountains, this home was a catch for a local family of four who purchased it mid-2015. The 3-bed, 2.5-bath boasts plenty of yard space, a grand ballroom-style living room and a carriage house. As expected from a Depression-area home, the utilities and hubs of the home (bathrooms and kitchen) needed some work. From dated to dreamy, Satterberg Desonier Dumo and our team at Model Remodel helped these Blue Ridge homeowners take their historic property to new heights with some major updates and much-needed TLC. [Read more…]

Delightful Wallingford Basement

Delightful Wallingford Basement

In this fun project, we finished a shell of a basement that had been used for storage, turning it into a complex of entertainment and living spaces. Our in-house designer worked with the clients to create a place where they could relax and their kids would feel welcome.

One main feature of our design was a bright playroom complete with a mini rock wall in the corner and monkey bars installed on the ceiling. A new shelving wall with colorful organizers helps to keep the play den in order. The sliding door that connects to the media room provides easy supervision when needed.

In the new laundry room, the team creatively worked to hide a freezer underneath a faux cabinet. The workers carefully calibrated the springs of the lid so that it would come down gently around small hands. [Read more…]

Retro Capitol Hill Condo

20140813_mrm_031s_web

When this young professional moved from Chicago to Seattle, she bought her first condo in Capitol Hill. Working in Seattle’s theater community, Capitol Hill’s proximity to the city’s entertainment culture was a good fit. However, the dated appearance of the condo wasn’t. Before moving in, she called on Model Remodel to give the unit an overhaul and incorporate her fun retro taste.

In the kitchen, as the project progressed, the team together made the decision to remove one wall. This relatively straightforward change made a world of difference, creating a space that felt more open, welcoming and modern. Then, the crew took apart the kitchen and replaced the sink, countertops and appliances. The cabinets, though, got recycled. Instead of ditching them for new ones, the crew removed the old cabinets, sanded them, painted them, and reinstalled them in a slightly different layout. The grey color fell in line with the client’s retro style, and the reuse matched Model Remodel’s environmental values.

The crew incorporated reuse in other parts of the condo, too. They framed the old bathroom mirror with trim salvaged from a previous job. They also removed one of the mirrored sliding doors from the bedroom and framed it for another part of the home. The crew installed more of the leftover trim as trim itself throughout the unit.

In the rest of the condo, the crew added can lights throughout, set up new electrical systems for safety, and installed floating oak flooring. In the bathroom, they put in a heated floor, new tub, shower controls and retro floor tile. The fireplace is the centerpiece of the living room, reconstructed with 50s-inspired thin white brick—very different from the original gas insert and drywall surround.

Model Remodel’s project manager says the best part of the project was working with such a vibrant, enthusiastic client. Any time the crew presented a question or problem, she was quick with decision. Professional team work was the standout of this remodel.

Photo credit: Cindy Apple Photography

Eastlake Small Space Maximized

20140904_mrm_236s_web-2

The owners of this 488-square-foot condo comprise a fun Yakima couple and their Seattle-based daughter. The family views this small space as an investment property but also loves having it for the time being. Its Eastlake location in the heart of the city is perfect for their interests. It provides an urban lifestyle for the daughter, living there full time now. However, when she moves out, it will turn over to the parents, who are highly involved in Seattle’s theater community and plan to use the condo for weekend trips to shows. When the family is ready to sell, though, their investment is sure to pay off, due to the condo’s prime location for young professionals in South Lake Union.

With all their future plans, they asked for the help of Model Remodel’s in-house designer to make the small unit as sleek and functional as possible. She presented two full concepts to the family that included plans for the kitchen, bathroom and sleeping area. One of the main objectives was getting the most out of storage space in the small unit, keeping the appearance uncluttered and sophisticated. After feedback from the clients, the designer was ready to move forward with construction plans.

The Model Remodel crew reworked nearly every surface in the condo. In the kitchen, they replaced the old cabinets with ones that stretched all the way to the ceiling, maximizing the cabinets’ storage. They replaced the dated appliances with European, smaller-than-standard ones. The team picked beautiful Palissandro laminate cabinets, paired with white quartz countertops with a waterfall edge. The cabinet doors also operate on slick push latches. The crew used the same cabinets in the bathroom and living room, for a cohesive look throughout.

Other changes include cork flooring throughout, as the mother and daughter love yoga and thought the flooring would work well for their practice. The crew also installed some chic sliding door partitions between the sleeping area and living room to provide privacy, despite the small space’s open layout. The team also made way for more vertical storage in areas such as the bedroom closet and bathroom.

The family is thrilled with the new look. All the changes created a space that was more organized and functional, in addition to being more stylish. It is a terrific unit for the clients to own for the next several years to come.  An added bonus, they were an absolute pleasure for Model Remodel to work with. The designer said about the wonderful clients, “They were great. I’ve never laughed so hard in meetings as I did with them.”

Photo credit: Cindy Apple Photography