Model Remodel to Present at the 10x10x10 Green Building Slam

green building slam

green building slamThe Northwest EcoBuilding Guild for the second time has selected Model Remodel to be a presenter at its 10x10x10 Green Building Slam. The concept—10 companies give 10-minute presentations, comprising 10 PowerPoint slides. All of the presentations are about area sustainable building projects.

The Guild chose Model Remodel and architects Board and Vellum to discuss the salvage and historical preservation of Ada’s Technical Books and Café. Jason Legat and Jeff Pelletier will discuss the motivation for remodeling Ada’s in a sensitive and respectful way, in addition to highlighting the more interesting aspects of the project. It will be Model Remodel’s second time presenting, the first time being in 2012 for the Eastside Harvest House.

The Green Building Slam will take place Saturday, Nov. 15, from 5-10 p.m. at the University of Washington’s Kane Hall. Tickets are $20 for Northwest EcoBuilding Guild members or $25 for the general public. We hope to see you there!

Phinney Ridge Refurbished

Bright Room

This young couple had the foresight to know that some relatively minor changes to their attic would create a whole new look. With a little work, a dark, dull, unrefined space seamlessly changed to a vibrant, well-lit, charming master bedroom and future nursery.

To arrive at that point, the Phinney Ridge clients first demoed the low, lath and plaster ceiling and exposed the existing brick chimney. Then, Model Remodel came in to adjust the ceiling structure. It was not an easy task, as the ceiling sloped more than 2 inches over 8 feet. Then the crew installed tongue and groove ceiling boards, instead of the more ordinary drywall. They refinished the old, damaged fir flooring and installed some challenging trim around the doorways. They built in closet storage, changed out lighting, and replaced a window. The homeowners provided the finished look with light grey paint. All these touches worked together to preserve the character of the craftsman home.

In the future nursery- currently an office- the clients removed the dark paneling and ripped out the old, red carpet. The crew then drywalled the space and installed fresh, new carpet. They reworked the closet door so it would open from inside the small room, rather than from the main space. One highly deliberate choice was keeping the small, church-like leaded glass window, also to preserve the character of the home.

Now, the room functions well as a cozy office and will be a sweet nursery one day, conveniently adjacent to the main space.

Photo credit: Cindy Apple Photography