Bitter Lake Bungalow Master Suite

The homeowners of this Bitter Lake bungalow created a lot more bang for their buck when they decided to transform their attic into a glowing master suite.

Prior to the remodel, the attic was a bare, dated single space. It offered limited insulation, and the couple had to travel downstairs to use the bathroom. So, they called Model Remodel to transform the attic into a beautiful master suite.

The project began with Model Remodel’s in-house designer reimagining the whole space. First, she exposed the collar ties and consequently raised the ceiling line, making the relatively small space feel instantly larger and more open. Further improving lighting, she added skylights and strategically positioned one so the homeowners could stargaze from their bed. Finally, she added a closet, a TV nook, and a wall to close in the new bathroom.

The biggest transformation came with the new bathroom, which the Model Remodel crew built from the bottom up. It entails marble hex tile, a bathroom vanity of warm sapele wood, a doorless shower, and a modern track door. The designer also installed a laminated detail behind the vanity mirrors, to add visual texture to the space. [Read more…]

Phinney Ridge Refurbished

Bright Room

This young couple had the foresight to know that some relatively minor changes to their attic would create a whole new look. With a little work, a dark, dull, unrefined space seamlessly changed to a vibrant, well-lit, charming master bedroom and future nursery.

To arrive at that point, the Phinney Ridge clients first demoed the low, lath and plaster ceiling and exposed the existing brick chimney. Then, Model Remodel came in to adjust the ceiling structure. It was not an easy task, as the ceiling sloped more than 2 inches over 8 feet. Then the crew installed tongue and groove ceiling boards, instead of the more ordinary drywall. They refinished the old, damaged fir flooring and installed some challenging trim around the doorways. They built in closet storage, changed out lighting, and replaced a window. The homeowners provided the finished look with light grey paint. All these touches worked together to preserve the character of the craftsman home.

In the future nursery- currently an office- the clients removed the dark paneling and ripped out the old, red carpet. The crew then drywalled the space and installed fresh, new carpet. They reworked the closet door so it would open from inside the small room, rather than from the main space. One highly deliberate choice was keeping the small, church-like leaded glass window, also to preserve the character of the home.

Now, the room functions well as a cozy office and will be a sweet nursery one day, conveniently adjacent to the main space.

Photo credit: Cindy Apple Photography