Contemporary Downtown Condo

Architect: SKB Architects
Location: Downtown, Seattle, WA
Scope: Kitchen, Living Room, Hallway

Drawn to its proximity to the opera house, art museum, and all else vibrant downtown Seattle has to offer- not to mention its stunning views of Seattle’s waterfront- this mature couple decided they would like to hang their hat in an urban condo, as their forever home. They chose SkB Architects and Model Remodel to convert the dated, 90s-style unit to one that felt contemporary and interesting. The work focused on creating a more intuitive, open layout in the kitchen and living room, which lent itself to the couple who would spend most of their time between the two areas.

After gutting and resetting the footprint of the kitchen, Model Remodel installed all new cabinets and appliances. The cantilevered kitchen island countertop posed a real challenge for the company. Its unique design required steel supports underneath. That meant carrying an extremely heavy piece of metal up the building’s elevator and carefully maneuvering it through the hallway. During the installation of the wine fridge, the crew used a remnant piece of the kitchen’s quartz countertops on top of the wine fridge, to tie it to the rest of the space. The crew also built in a lovely bench niche- matched to the kitchen’s cabinetry- for the couple to gaze at the clouds, waves and ferries in Elliott Bay. Perhaps the most beautiful part of the kitchen, though, is the unique orange and grey backsplash tile. It gives a retro pop in the ultra-modern environment.

Throughout the rest of the home, Model Remodel put down exquisite hardwood floors; exposed the plumbing piping, concrete beams, and concrete columns for a modern, industrial look; installed a sleek fireplace insert, to comply with the building’s HOA guidelines; dropped the ceiling to add overhead, recessed art lighting; revitalized the unit with fresh paint; and turned a bland den into a dynamite entertainment room.

The couple is utterly pleased with their condo choices and are relishing the years ahead they will spend relaxing in their new home.

Photo credit: Cindy Apple Photography

Drawn to its proximity to the opera house, art museum, and all else vibrant downtown Seattle has to offer- not to mention its stunning views of Seattle’s waterfront- this mature couple decided they would like to hang their hat in an urban condo, as their forever home. They chose SkB Architects and Model Remodel to convert the dated, 90s-style unit to one that felt contemporary and interesting. The work focused on creating a more intuitive, open layout in the kitchen and living room, which lent itself to the couple who would spend most of their time between the two areas.

After gutting and resetting the footprint of the kitchen, Model Remodel installed all new cabinets and appliances. The cantilevered kitchen island countertop posed a real challenge for the company. Its unique design required steel supports underneath. That meant carrying an extremely heavy piece of metal up the building’s elevator and carefully maneuvering it through the hallway. During the installation of the wine fridge, the crew used a remnant piece of the kitchen’s quartz countertops on top of the wine fridge, to tie it to the rest of the space. The crew also built in a lovely bench niche- matched to the kitchen’s cabinetry- for the couple to gaze at the clouds, waves and ferries in Elliott Bay. Perhaps the most beautiful part of the kitchen, though, is the unique orange and grey backsplash tile. It gives a retro pop in the ultra-modern environment.

Throughout the rest of the home, Model Remodel put down exquisite hardwood floors; exposed the plumbing piping, concrete beams, and concrete columns for a modern, industrial look; installed a sleek fireplace insert, to comply with the building’s HOA guidelines; dropped the ceiling to add overhead, recessed art lighting; revitalized the unit with fresh paint; and turned a bland den into a dynamite entertainment room.

The couple is utterly pleased with their condo choices and are relishing the years ahead they will spend relaxing in their new home.

Photo credit: Cindy Apple Photography