Redmond Revamp

Architect: Coates Design Architects
Location: Redmond, WA
Scope: Kitchen, Entry, Living Room, Solarium

Between some nagging leaks in doors and windows and the wish for a new kitchen, this Redmond couple decided it was time for a revamp of their space. Coates Design thought up and drew plans that were as beautiful as they were functional, and the result is a total makeover.

Half the remodel targeted the exterior of the home. In the entryway, the crew replaced the door and built a wood screen. The changes let in more natural light and warmed up the entry. Staff also built a new canopy over the door that better melded with the existing slope of the roof. The neighbors were happy about this change, as the former taller canopy blocked their view of Lake Sammamish.

For the solarium and windows near the home’s deck, Coates designed a new look that would give the appearance of one window unit instead of several different ones. The key was making the windows’ sills all align. The aluminum siding panels underneath the windows tie the look together.

Perhaps the conversation piece of the house, though, is the new kitchen. The husband in the couple is an avid cook, and the existing kitchen was somewhat limiting. The new design created more storage space, left room for high-end appliances, and made entertaining guests easier. The clients wanted warm colors to match their walnut furniture and incorporate their valued credenza. The crew gutted the kitchen and brought in all new items, staying in a warm color palette. The backsplash tiles complement the Abodian white oak cabinets, and their hue changes from brown to beige to light green depending on the lighting. A bonus to the open floor plan—when the couple or friends sit at the bar in the new island, they are now able to take in the lake view.

However, the crew did a lot more work to the indoor space than just the kitchen. They refinished the floors, replaced the fireplace, and swapped out the railing. The crew powder-coated the rails to match the new windows, and the client picked out lighting that also matched, tying everything together. The TV is conveniently tucked away behind a touch-latch door, which matches the kitchen cabinets.

Though there are many beautiful features to admire in the new space, Model Remodel supervisor Jasun Sherman says his favorite thing about the project was working with such wonderful clients.

Between some nagging leaks in doors and windows and the wish for a new kitchen, this Redmond couple decided it was time for a revamp of their space. Coates Design thought up and drew plans that were as beautiful as they were functional, and the result is a total makeover.

Half the remodel targeted the exterior of the home. In the entryway, the crew replaced the door and built a wood screen. The changes let in more natural light and warmed up the entry. Staff also built a new canopy over the door that better melded with the existing slope of the roof. The neighbors were happy about this change, as the former taller canopy blocked their view of Lake Sammamish.

For the solarium and windows near the home’s deck, Coates designed a new look that would give the appearance of one window unit instead of several different ones. The key was making the windows’ sills all align. The aluminum siding panels underneath the windows tie the look together.

Perhaps the conversation piece of the house, though, is the new kitchen. The husband in the couple is an avid cook, and the existing kitchen was somewhat limiting. The new design created more storage space, left room for high-end appliances, and made entertaining guests easier. The clients wanted warm colors to match their walnut furniture and incorporate their valued credenza. The crew gutted the kitchen and brought in all new items, staying in a warm color palette. The backsplash tiles complement the Abodian white oak cabinets, and their hue changes from brown to beige to light green depending on the lighting. A bonus to the open floor plan—when the couple or friends sit at the bar in the new island, they are now able to take in the lake view.

However, the crew did a lot more work to the indoor space than just the kitchen. They refinished the floors, replaced the fireplace, and swapped out the railing. The crew powder-coated the rails to match the new windows, and the client picked out lighting that also matched, tying everything together. The TV is conveniently tucked away behind a touch-latch door, which matches the kitchen cabinets.

Though there are many beautiful features to admire in the new space, Model Remodel supervisor Jasun Sherman says his favorite thing about the project was working with such wonderful clients.