Retro Capitol Hill Condo

Location: Capitol Hill, Seattle, WA
Scope: Kitchen, Living Room, Bathroom

When this young professional moved from Chicago to Seattle, she bought her first condo in Capitol Hill. Working in Seattle’s theater community, Capitol Hill’s proximity to the city’s entertainment culture was a good fit. However, the dated appearance of the condo wasn’t. Before moving in, she called on Model Remodel to give the unit an overhaul and incorporate her fun retro taste.

In the kitchen, as the project progressed, the team together made the decision to remove one wall. This relatively straightforward change made a world of difference, creating a space that felt more open, welcoming and modern. Then, the crew took apart the kitchen and replaced the sink, countertops and appliances. The cabinets, though, got recycled. Instead of ditching them for new ones, the crew removed the old cabinets, sanded them, painted them, and reinstalled them in a slightly different layout. The grey color fell in line with the client’s retro style, and the reuse matched Model Remodel’s environmental values.

The crew incorporated reuse in other parts of the condo, too. They framed the old bathroom mirror with trim salvaged from a previous job. They also removed one of the mirrored sliding doors from the bedroom and framed it for another part of the home. The crew installed more of the leftover trim as trim itself throughout the unit.

In the rest of the condo, the crew added can lights throughout, set up new electrical systems for safety, and installed floating oak flooring. In the bathroom, they put in a heated floor, new tub, shower controls and retro floor tile. The fireplace is the centerpiece of the living room, reconstructed with 50s-inspired thin white brick—very different from the original gas insert and drywall surround.

Model Remodel’s project manager says the best part of the project was working with such a vibrant, enthusiastic client. Any time the crew presented a question or problem, she was quick with decision. Professional team work was the standout of this remodel.

Photo credit: Cindy Apple Photography

When this young professional moved from Chicago to Seattle, she bought her first condo in Capitol Hill. Working in Seattle’s theater community, Capitol Hill’s proximity to the city’s entertainment culture was a good fit. However, the dated appearance of the condo wasn’t. Before moving in, she called on Model Remodel to give the unit an overhaul and incorporate her fun retro taste.

In the kitchen, as the project progressed, the team together made the decision to remove one wall. This relatively straightforward change made a world of difference, creating a space that felt more open, welcoming and modern. Then, the crew took apart the kitchen and replaced the sink, countertops and appliances. The cabinets, though, got recycled. Instead of ditching them for new ones, the crew removed the old cabinets, sanded them, painted them, and reinstalled them in a slightly different layout. The grey color fell in line with the client’s retro style, and the reuse matched Model Remodel’s environmental values.

The crew incorporated reuse in other parts of the condo, too. They framed the old bathroom mirror with trim salvaged from a previous job. They also removed one of the mirrored sliding doors from the bedroom and framed it for another part of the home. The crew installed more of the leftover trim as trim itself throughout the unit.

In the rest of the condo, the crew added can lights throughout, set up new electrical systems for safety, and installed floating oak flooring. In the bathroom, they put in a heated floor, new tub, shower controls and retro floor tile. The fireplace is the centerpiece of the living room, reconstructed with 50s-inspired thin white brick—very different from the original gas insert and drywall surround.

Model Remodel’s project manager says the best part of the project was working with such a vibrant, enthusiastic client. Any time the crew presented a question or problem, she was quick with decision. Professional team work was the standout of this remodel.

Photo credit: Cindy Apple Photography