Mod Bathroom Refresh with Built-Ins

Designer: Cat Schmidt, Model Remodel
Location: Ballard, Seattle, WA
Scope: Bathroom & Storage Cabinets
Sustainability: low-VOC paint, 80-90% recycle rate, WaterSense faucets and dual-flush toilet, ENERGY STAR® ventilation fan

The grout in this Ballard condo shower was failing, causing an unsightly shower pan to collect dirt and mold. While finding a solution to remedy the shower pan issue, this couple decided an entire bathroom refresh was in order. The only aspects that didn’t change were the layout and the cement floor. Everything else received a modern upgrade, with special attention to custom storage solutions and quality materials.

The homeowners were unhappy with the storage solutions that came with the condo. The lack of medicine cabinets and a very narrow-depth wall cabinet did not make use of the space. Our designer was able to rethink the storage solutions and find beautiful finishes that would make the space feel more luxurious.

Color blocked cement tiles in the shower were replaced with a gently texturized white subway tile and an accent wall of vertical, elongated hexagon tiles in iridescent blues and grays. A once dark cove shower has been significantly brighten up with lighter, shiny tiling. The pebble shower pan was replaced with tile and long-lasting grout that will keep this master shower looking beautiful.

A modern, dual-flush toilet and towel warmer above give the bathroom clean lines and functionality at the same time. A standard wood vanity was replaced with a custom Abodian walnut vanity with a lighted toe-kick shelf that can be used for additional storage. The large full-wall mirror was replaced with sleek Robern medicine cabinets that would provide even more specialized, his-and-hers storage. Chrome lights, trim, faucets and knobs reflect light and add a little glam.

On the adjacent wall, matching walnut built-in cabinets were added to provide a place to put laundry, gym clothes and extra towels. A dressing mirror was added for full-length viewing. Just outside the bathroom more matching cabinets were added as hallway storage, bridging the two spaces. You’d never know these beautiful walnut built-ins weren’t always there.

Photos: Cindy Apple Photography

Before & After

The grout in this Ballard condo shower was failing, causing an unsightly shower pan to collect dirt and mold. While finding a solution to remedy the shower pan issue, this couple decided an entire bathroom refresh was in order. The only aspects that didn’t change were the layout and the cement floor. Everything else received a modern upgrade, with special attention to custom storage solutions and quality materials.

The homeowners were unhappy with the storage solutions that came with the condo. The lack of medicine cabinets and a very narrow-depth wall cabinet did not make use of the space. Our designer was able to rethink the storage solutions and find beautiful finishes that would make the space feel more luxurious.

Color blocked cement tiles in the shower were replaced with a gently texturized white subway tile and an accent wall of vertical, elongated hexagon tiles in iridescent blues and grays. A once dark cove shower has been significantly brighten up with lighter, shiny tiling. The pebble shower pan was replaced with tile and long-lasting grout that will keep this master shower looking beautiful.

A modern, dual-flush toilet and towel warmer above give the bathroom clean lines and functionality at the same time. A standard wood vanity was replaced with a custom Abodian walnut vanity with a lighted toe-kick shelf that can be used for additional storage. The large full-wall mirror was replaced with sleek Robern medicine cabinets that would provide even more specialized, his-and-hers storage. Chrome lights, trim, faucets and knobs reflect light and add a little glam.

On the adjacent wall, matching walnut built-in cabinets were added to provide a place to put laundry, gym clothes and extra towels. A dressing mirror was added for full-length viewing. Just outside the bathroom more matching cabinets were added as hallway storage, bridging the two spaces. You’d never know these beautiful walnut built-ins weren’t always there.

Photos: Cindy Apple Photography