Olympic Hills Second Story Addition

Designer: Cat Schmidt
Location: Olympic Hills, Seattle, WA
Scope: Second Story Addition, Master Suite, Kitchen, Dining Room, Entryway & Exterior
Sustainability: Low-VOC paint, 80-90% recycle rate, LED lighting, low-flow plumbing fixtures, tankless water heater, high efficiency furnace, ENERGY STAR certified appliances

When you have two growing boys, space is a priority. Space, however, was something this Olympic Hills home was lacking. The homeowners asked us not only add a second story addition, but to rethink the flow of the majority of their home. By taking down their existing garage and building a new 2-story addition, we were able to create a spacious upper floor master suite as well as an open-concept kitchen downstairs. From the outside, it looks like a completely different home; on the inside it’s a reimagined space that works better for a family of four.

The main considerations from the beginning of the project were: locating the stairwell in a thoughtful way, a secluded master suite, an open-concept kitchen area and avoiding a full roof removal. All were accomplished, with the resulting interior becoming more welcoming and substantial in size.

 

With our in-house designer‘s recommendation, the homeowners choose to create a more pronounced entryway with a coat closet and stair access. The teal walls and wood accents set the tone for the rest of the home. To the side of the entryway is the expanded, open-concept kitchen. The adjacent dining room features large sliding glass doors that open to the back patio. We can only imagine how wonderful it will be for the family to make dinner and sit down to a nice summer meal with the doors letting in a fresh breeze.

Upstairs, we added a full master suite, specifically designed for our tall clients. The master bath is a grand oasis with both a large built-in bathtub and tall glass-enclosed shower. The his and her vanity also prioritizes height, with two tall mirrors that extend upward to the ceiling. With multiple windows and reflective surfaces, the master bathroom is well-lit by natural light. The master bedroom follows suit with three large, east-facing windows so the homeowners can rise with the sun.

This Seattle home remodel is a wonderful example of how a seemingly small footprint can be transformed into a large, modern residence. It still fits in with the style of the neighborhood, but the interior is now thoroughly customized and much more spacious.

Photos: Cindy Apple Photography

Before & After

When you have two growing boys, space is a priority. Space, however, was something this Olympic Hills home was lacking. The homeowners asked us not only add a second story addition, but to rethink the flow of the majority of their home. By taking down their existing garage and building a new 2-story addition, we were able to create a spacious upper floor master suite as well as an open-concept kitchen downstairs. From the outside, it looks like a completely different home; on the inside it’s a reimagined space that works better for a family of four.

The main considerations from the beginning of the project were: locating the stairwell in a thoughtful way, a secluded master suite, an open-concept kitchen area and avoiding a full roof removal. All were accomplished, with the resulting interior becoming more welcoming and substantial in size.

With our in-house designer‘s recommendation, the homeowners choose to create a more pronounced entryway with a coat closet and stair access. The teal walls and wood accents set the tone for the rest of the home. To the side of the entryway is the expanded, open-concept kitchen. The adjacent dining room features large sliding glass doors that open to the back patio. We can only imagine how wonderful it will be for the family to make dinner and sit down to a nice summer meal with the doors letting in a fresh breeze.

Upstairs, we added a full master suite, specifically designed for our tall clients. The master bath is a grand oasis with both a large built-in bathtub and tall glass-enclosed shower. The his and her vanity also prioritizes height, with two tall mirrors that extend upward to the ceiling. With multiple windows and reflective surfaces, the master bathroom is well-lit by natural light. The master bedroom follows suit with three large, east-facing windows so the homeowners can rise with the sun.

This Seattle home remodel is a wonderful example of how a seemingly small footprint can be transformed into a large, modern residence. It still fits in with the style of the neighborhood, but the interior is now thoroughly customized and much more spacious.

Photos: Cindy Apple Photography