Relaxing Master Suite Haven

Designer: Cat Schmidt, Model Remodel
Location: Phinney Ridge, Seattle, WA
Scope: Addition, Master Suite, Kitchen, Living Room
Sustainability: Reclaimed wood mantle and closet barn door

The main feature of this Phinney Ridge home is the new master suite addition, which was extended from the current master bedroom into the backyard, displacing a tool shed to the other side of the yard. The closet storage and spa-like bathroom make this master suite an oasis at the end of the home. The closets were moved and separated into two spaces, with a built-in armoire in the bedroom and a walk-in closet accessible in the short hallway to the bathroom. The walk-in closet barn door was built by Urban Reclamations from locally-sourced, reclaimed wood. The 5″ Oiled Walnut floors are also a stunning rustic feature with sustainability in mind—sourced from Green Home Solutions.

In the master bathroom, beautiful contrasting colors play off the natural light of the space. Black Semi-Polished herringbone tiles compliment the Plain Sawn wood vanity. Glossy, blue glass tiles evoke the spirit of the ocean and make the shower feel fresh and clean. The surrounding glass opens up the space and again makes it feel a lot larger, while the toilet is hidden with a frosted glass door out of immediate view. The new, secluded space feels like a haven right in their own home.

For the rest of the home, our in-house designer made the suggestion to do a partial remodel for some of the other spaces in the home. This would help balance the cost of an addition. Subtle changes ended up making a huge impact!

The kitchen was to keep the existing layout and cabinets. We replaced the sink, faucet, backsplash and countertop, and painted the room to brighten it up. The light, neutral colors not only balance out the dark cherry cabinets, but also make their beauty shine through. The herringbone backsplash was extended around the kitchen, making the space appear larger. Custom-built, floating shelves and a rollaway bar cart lend more organization to the kitchen. The transformation, with limited demolition, is incredible.

In the living room, new windows and a gas fireplace with casework modernize the room, and again provide more organization. The reclaimed mantel was sourced from a south Seattle specialty shop and helped tie the living room into the kitchen with a rustic element.

Photos: Cindy Apple Photography

Before & After

The main feature of this Phinney Ridge home is the new master suite addition, which was extended from the current master bedroom into the backyard, displacing a tool shed to the other side of the yard. The closet storage and spa-like bathroom make this master suite an oasis at the end of the home. The closets were moved and separated into two spaces, with a built-in armoire in the bedroom and a walk-in closet accessible in the short hallway to the bathroom. The walk-in closet barn door was built by Urban Reclamations from locally-sourced, reclaimed wood. The 5″ Oiled Walnut floors are also a stunning rustic feature with sustainability in mind—sourced from Green Home Solutions.

In the master bathroom, beautiful contrasting colors play off the natural light of the space. Black Semi-Polished herringbone tiles compliment the Plain Sawn wood vanity. Glossy, blue glass tiles evoke the spirit of the ocean and make the shower feel fresh and clean. The surrounding glass opens up the space and again makes it feel a lot larger, while the toilet is hidden with a frosted glass door out of immediate view. The new, secluded space feels like a haven right in their own home.

For the rest of the home, our in-house designer made the suggestion to do a partial remodel for some of the other spaces in the home. This would help balance the cost of an addition. Subtle changes ended up making a huge impact!

The kitchen was to keep the existing layout and cabinets. We replaced the sink, faucet, backsplash and countertop, and painted the room to brighten it up. The light, neutral colors not only balance out the dark cherry cabinets, but also make their beauty shine through. The herringbone backsplash was extended around the kitchen, making the space appear larger. Custom-built, floating shelves and a rollaway bar cart lend more organization to the kitchen. The transformation, with limited demolition, is incredible.

In the living room, new windows and a gas fireplace with casework modernize the room, and again provide more organization. The reclaimed mantel was sourced from a south Seattle specialty shop and helped tie the living room into the kitchen with a rustic element.

Photos: Cindy Apple Photography